Határtalanul! 2021/1

HAT-KP-1-2021/1-000453

Történelmi barangolás a bányavárosokban és a Szepességben, a Tátra csodái I.

A Pólya György Általános Iskola tanulói 2022. május 3. és 6. között a HAT-KP-1-2021/1-000453 azonosítószámú Határtalanul pályázat keretében a Felvidék csodálatos tájaira, városaiba látogattak. A tanulmányi kiránduláson 38 7. évfolyamos diákunk vett részt 4 fő kísérő tanárral.
Az utazást előkészítő történelem órák előzték meg. A tanulók megismerték a ma Felvidék néven ismert és a történelmi Magyarországnak ezer évig szerves részeként álló terület históriáját. Felelevenítettük a Rákóczi-féle szabadságharc felvidéki eseményeit, különös figyelmet fordítva az általunk is meglátogatni kívánt helyszínekre. Megemlékezünk híres íróinkról, költőinkről és jeles történelmi személyekről, akiknek felvidéki vonatkozásaik vannak. Körül jártuk a tanulókkal Selmecbánya bányászati múltját, hiszen ez volt kirándulásunk első állomása is.
Az első napon Selmecbányán megtekintettük a Szentháromság teret, a városházát, az evangélikus líceumot és a Leányvár kastélyt. Tovább utaztunk Zólyomra, majd Besztercebányára. Városnéző séta következett. A Garam folyó mentén fekvő településen a várnegyed, a vártemplom, a Thurzó-ház, a Beniczky-ház, a Mátyás-ház megtekintése szerepelt a programban. Ezt követően elfoglaltuk a szálláshelyünket.
A második napon gyalogos túrát tettünk a Csorba-tó körül, ahol a Magas-Tátra különleges növény- és állatvilágában gyönyörködhettünk. Majd Poprádra indultunk, a belvárosi sétát követően betértünk a Tátra Múzeumba. Itt a Tátra természetrajzi és néprajzi gyűjteményét tekintettük meg. Ezt követően Késmárkra utaztunk, a város és a késmárki vár megtekintése után Ólublóra utaztunk. Itt a Poprád túloldalán emelkedő 200 m magas hegytetőn álló Lubló várát látogattuk meg. Ezt követően visszaindulunk szálláshelyünkre.

A harmadik napon Lőcsére utaztunk, melynek belvárosa az UNESCO világörökség listáján is szerepelt. Lőcsén felkerestük a Szent Jakab templomot, megnéztük a főteret, a városházát és a Thurzó-házat.
A negyedik napon megnéztük Kassát (főtér, Szent Erzsébet Székesegyház, Rákóczi kriptája, az Orbán torony, Szent Mihály kápolna, Nemzeti Színház, Thurzó ház). Kassán önállóan is felfedezhették a tanulók a belvárost, megcsodálhatták a zenélő szökőkutat is. Ezt követően Rimaszombat felé vettük az irányt, ahol a belváros megtekintése volt a program. A rimaszombati Tompa Mihály Általános Iskolában külhoni diákokkal, pedagógusokkal találkoztunk. Megtekintettük az iskolát, bemutató órát láttunk, közösen énekeltünk és átadtuk ajándékunkat.
A tanulók felejthetetlen élményekkel tértek haza a négynapos kirándulásról.
A kirándulás után a tanulók vetítéssel egybekötött előadást tartottak élményeikről az iskola tanulóinak és fotókiállítást állítottak össze az iskola aulájában. Osztályokként összegeztük tapasztalatainkat, felelevenítettük a látottakat, átismételtük a
történelmi vonatkozásokat.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.